FAQ

FAQ

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de Binckhorst.

1. Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van de Binckhorst is uitstekend te noemen. Vlakbij het centrum van Den Haag en nog dichter bij het gezellige Voorburg en (Oud) Rijswijk. Vergeet het heerlijke strand van Scheveningen niet; binnen afzienbare tijd kijk je uit over de Pier en de zee.

Trein
Wil je duurzaam op pad? Op een paar minuten fietsen vind je het station Den Haag Hollands Spoor. Een opstappunt voor zowel trein als tram. Vanaf dit station sta je met een Intercity in 50 minuten op Amsterdam Centraal, in een 30 minuten op Schiphol en in 20 minuten op Rotterdam Centraal.

Fiets
Laat je liever de (elektrische) pedalen rond gaan? De Binckhorst sluit straks aan op een belangrijke regionale fietsroute, het Trekfietstracé. Deze fietsroute verbindt de binnenstad van Den Haag met de Binckhorst, Ypenburg en Delft / Pijnacker-Nootdorp.

Auto
Ook met de auto ben je snel op weg. De oprit naar de A12 (Utrechtsebaan) is nog geen 2 minuten rijden, en vanuit de Binckhorst rijd je rechtstreeks de Rotterdamsebaan op. Steden als Delft, Zoetermeer, Rotterdam, Leiden, Gouda zijn dichtbij.

Onderzoek naar toevoegen hoogwaardig openbaar vervoer (HOV)
Tot 2040 komen er in het Central Innovation District (CID) en de Binckhorst zo’n 25.000 woningen en 30.000 banen bij. Goed openbaar vervoer is een belangrijke voorwaarde om het gebied en de omgeving ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar te houden. De gemeente Den Haag, gemeente Leidschendam-Voorburg, het gemeentelijke samenwerkingsverband Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de Provincie Zuid-Holland en de Rijksoverheid onderzoeken samen hoe toekomstig openbaar vervoer in en naar CID-Binckhorst zo goed mogelijk georganiseerd kan worden en welke investeringen daarvoor nodig zijn. 

Kijk voor de laatste ontwikkelingen op https://binckhorstbereikbaar.nl/.

Parkeren in de Binckhorst is momenteel grotendeels gratis. De verwachting is dat dit de komende jaren zal veranderen, door het toenemende aantal mensen dat hier zal gaan wonen, werken en recreëren. Op enkele plekken in de Binckhorst dient al betaald te worden voor het parkeren van je auto.

Het parkeren van de toekomstige bewoners van de Binckhorst zal voornamelijk op het eigen terrein van de bewoners worden opgelost. Tevens zal er voor voldoende deelmobiliteit, zoals deelauto’s, deelfietsen en deelscooters, worden gezorgd.

2. Wonen & leefomgeving

Ben je op zoek naar een leuke werkruimte? Of een nieuwe baan? Er zijn genoeg innovatieve bedrijven en werkstudio’s te vinden in de Binckhorst. Neem alvast een kijkje op https://binckhorst-denhaag.com/werken/. Daarnaast ligt de Binckhorst in het Central Innovation District (CID) van Den Haag.

Of bekijk gelijk de digitale gebiedskaart voor bedrijfsruimte in de Binckhorst.

In de Binckhorst valt nú al veel te beleven en dat wordt straks alleen nog maar meer. In de nieuwe woongebouwen wordt de begane grond gereserveerd voor extra voorzieningen waaronder ook horeca. Wat er momenteel allemaal al te beleven is, vind je op https://binckhorst-denhaag.com/beleven/.

De Binckhorst ligt naast het Central Innovation District (CID) van Den Haag. Dit is een economisch belangrijk gebied tussen en rondom de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en de Laan van NOI. In dit gebied samen met de Binckhorst maakt de gemeente ruimte voor werken, studeren, winkelen en vrije tijd. Hier komen veel extra woningen voor het groeiend aantal inwoners van de stad. In de Binckhorst is dat vooral in de Trekvlietzone en rond de Binckhaven. De Binckhorst wordt een prettige plek, met goede inrichting en voorzieningen.

De Binckhorst was een groot industrieterrein met drie binnenhavens langs het water van de Trekvliet. Het gebied ligt gunstig, vlakbij het centrum, de snelweg en het spoor. Daarom heeft de gemeente besloten dat mensen hier mogen gaan wonen en werken.

De Binckhorst is daarmee één van de grootste binnenstedelijke gebiedstransformaties in Nederland. Onlangs is het Omgevingsplan Binckhorst voor het grootste deel onherroepelijk geworden, een belangrijke mijlpaal voor het verder ontwikkelen van het gebied.

Dit gebeurt in overleg en in samenwerking met alle betrokkenen. Want niet alleen de gemeente bepaalt de toekomst van de Binckhorst. Ontwikkelaars, ondernemers en toekomstige bewoners hebben veel interesse in de plek. Bekijk hier de aankomende veranderingen in de Binckhorst https://binckhorst-denhaag.com/kaart/.

In de Binckhorst komen heel veel gevarieerde woonvormen, eigenlijk voor ieder wat wils. Voor jong en oud, individu en groep, huurder en koper. Elk nieuwbouwproject in de Binckhorst moet aan bepaalde eisen van de gemeente voldoen om een gevarieerd aanbod te genereren. Alle nieuwbouwplannen zullen op https://binckhorst-denhaag.com/wonen/ komen te staan. Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte wordt gehouden van de aankomende ontwikkelingen.

3. Voorzieningen

Momenteel zijn er al tal van voorzieningen in én om de Binckhorst aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan de diverse cafés en restaurants, sportvoorzieningen, lokale-product-winkel, bierbrouwerij, huisarts- en fysiotherapiepraktijk, kinderopvangcentra bouwmarkt en recreatie zoals de VR Race Simulator en Surfpoel.

Wat ook goed is om te weten is dat alle dagelijkse voorzieningen al om de hoek van de Binckhorst zijn gevestigd. Dat is het voordeel van deze unieke locatie; waar normaal gesproken de basisscholen in de buurt nog opgezet moeten worden en ook sport en horeca vaak nog even op zich laten wachten, is het aanbod in en rondom de Binckhorst al compleet. Binnen 7 minuten fietsen heb je al keuze uit meerdere basisscholen en voor je wekelijkse CrossFit- of fitnessbezoek hoef je de buurt niet uit. Verder wordt er voor de Binckhorst gedacht aan supermarkten, nieuwe scholen, gezondheidscentra en andere voorzieningen, kijkende naar het grote aantal woningen dat hier gerealiseerd zal worden. Hiervoor wordt onder andere op de begane grond van de nieuwe woongebouwen ruimte gereserveerd.  

4. Duurzaamheid

De Binckhorst wordt een gezonde, schone wijk en zal klaar zijn voor de toekomst. Daarom krijgt de wijk schone energie in plaats van aardgas. De Binckhorst is 1 van de 10 groene energiewijken. Dat zijn de eerste Haagse wijken waar de gemeente samen met bewoners en bedrijven plannen maakt voor de overstap naar schone energie.

De Binckhorst transformeert én verkleurt naar een bruisend woon- en werk gebied en krijgt gezonde, veilige en groene buitenruimten. De eisen die de gemeente stelt op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit zijn zelfs hoger dan die op dit moment in de rest van Nederland gelden. Een voorbeeld hiervan is dat op alle gebouwen een groene buitenruimte moet worden gemaakt, wat minimaal net zo groot is als het bebouwde oppervlak. Vaak wordt er dan voor gekozen om een groen dak- of dakpark toe te passen.

Dat is een vereiste om te mogen bouwen in de Binckhorst. De groene buitenruimte in een plan moet minimaal net zo groot zijn als het bebouwde oppervlak. Minimaal 40% van die groene buitenruimte moet bestaan uit biodivers groen. Denk bij de groene buitenruimten aan bijvoorbeeld groene daken, groene gevels en aan nest- en verblijfgelegenheden zoals nestkastjes voor vogels, vleermuisverblijven en insecten-/bijenhotels.

Naast de vele groene daken en gevels met biodivers groen in de woningbouwplannen, is er ook veel aandacht voor openbaar groen en de verblijfskwaliteit hiervan. In de Binckhorst worden diverse groene gebieden aangelegd, zoals bijvoorbeeld het Waterfrontpark (Waterfrontpark Binckhorst | OKRA landschapsarchitecten). Langs de Trekvliet komt een groene zone en haaks hierop wordt het groen middels de ‘klimaatlinten’ over de stadsdelen doorgetrokken, richting de groene rustplaats St. Barbara. Dit zal een hogere leefkwaliteit opleveren en zal de flora en fauna gaan versterken.

Daarnaast heeft de gemeente de ambitie om van de tuin bij Kasteel De Binckhorst een groene parel te maken (https://vorm.nl/theblox/nieuws/kasteeltuin-wordt-groene-parel). Dit als onderdeel van een groene, parkachtige zone aan weerszijden van de Binckhorstlaan. Hiervoor is ruimte ontstaan omdat het poortgebouw aan de Binckhorstlaan is gesloopt. Door de sloop is het kasteel weer zichtbaar vanaf de Binckhorstlaan. De Binckhorstlaan krijgt een forse laanbeplanting met vier rijen. Aan de overzijde ter hoogte van het kasteel ligt de begraafsplaats St. Barbara. Een groene inrichting van het voorterrein van de begraafplaats zorgt voor een parksfeer aan beide zijden van de Binckhorstlaan.

In de Binckhorst zijn hoge eisen gesteld ten aanzien van de waterberging. Elk nieuw gebouw moet namelijk een bepaalde capaciteit regenwater kunnen bergen. Dat wil zeggen dat ieder gebouw het regenwater van eventuele piekbuien moet kunnen opvangen en vertraagd afvoeren om overbelasting van de riolering te voorkomen. Dit vertraagd afvoeren kan bijvoorbeeld via de daktuinen gerealiseerd worden. En die tuinen helpen dan weer om ‘hittestress’ in de stad te voorkomen.