De Binckhorst: een gebied dat van grijze gebouwen transformeert naar levendig groen! Een gebied vol op in ontwikkeling waarbij duurzaamheid voorop staat. Ontdek hier onze groene ambities.

Groene wandelroute langs cultureel en industrieel erfgoed 

De Binckhorst is rijk aan cultureel en industrieel erfgoed. Bijzondere aandacht verdienen de ‘Binckplekken’, dertien locaties die van bijzondere betekenis zijn voor de Binckhorst en een specifiek ankerpunt vormen met het verleden van de Binckhorst. In de komende jaren wordt vanuit I´M BINCK samen met gemeente en andere partners gewerkt aan een wandelnetwerk met meer groen dat uitnodigt om langs het cultureel en industrieel erfgoed van de Binckhorst te lopen.

Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) heeft speciaal voor dit project de app Binckplekken, Erfgoed en Groen in de Binckhorst ontwikkeld. Deze app is een wandelgids die je langs de Binckplekken en ander industrieel erfgoed leidt. Elke plek vertelt een verhaal en zo kom je stap voor stap meer te weten over het verleden, het heden en de toekomst van de Binckhorst.

One MilkyWay

Een goed voorbeeld van een project met grote groene ambities is One MilkyWay. One MilkyWay is gasloos en héél energiezuinig. Hoogwaardige isolatie: check! Ventilatie met warmteterugwinning: check! Zonnepanelen voor de elektriciteit: check! De dan nog benodigde warmte (en koude) wordt uit BinckNet gehaald.

Ook tijdens de bouw speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Er wordt veel gebruik gemaakt van gerecyclede, herbruikbare of hernieuwbare bouwmaterialen. Zo wordt er voor een deel van de constructie gebruik gemaakt van hout. Deze zogenaamde Cross Laminated Timber (CLT) verkleint de CO2-uitstoot, die normaal vrijkomt bij de productie van beton en daarnaast fungeert het hout als opslag van CO2.

En met de daktuinen anticipeert One MilkyWay op de gevolgen van klimaatverandering. Elwin de Vink van Donker Design legt dit in 2 minuten op een hele leuke manier uit in deze video.

Binck Bakken

Als onderdeel van Bincks Groen, het project om de Binckhorst te vergroenen, zijn er verplaatsbare plantenbakken gemaakt. De zogenaamde Binck Bakken. Deze werden feestelijk gelanceerd door wethouder Hilbert Bredemeijer. Dit gebeurde op de Carweide, een groene ontmoetingsplek voor bewoners, bedrijven en bezoekers van de Binckhorst.

De houten Binck Bakken zijn gemaakt door leerlingen van het Corbulo College en staan op wielen, waardoor ze de komende tijd op verschillende plekken in de Binckhorst geplaatst kunnen worden. Naast de Carweide zijn ze nu ook al te vinden bij de Scouting Vereniging en op het dakterras van Caballero Fabriek. Lees hier meer over de Binck Bakken

Waterfrontpark

Wist je al dat er in de nieuwe Binckhorst een heus Waterfrontpark en een ‘groene long’ komen? Dit zorgt ervoor dat wonen in de Binckhorst straks fijn combineert met groen, water en ontspanning. 

De gemeente heeft hiervoor een visie laten maken. Bedoeling is dat dit park in de toekomst, als er meer mensen wonen in de Binckhorst, een plek wordt langs het water van de Trekvliet waar mensen kunnen sporten, spelen, ontmoeten en verblijven. De visie Waterfrontpark moet nog verder uitgewerkt worden, maar geeft wel al een goed beeld van hoe dit gebied eruit moet komen te zien.  

Groen in de projecten

De Binckhorst wordt groen! Niet alleen door het toevoegen van groen en bomen aan de openbare ruimte, maar ook door het toevoegen van groen aan de nieuwe gebouwen die er komen.
De nieuwe gebouwen moeten voldoen aan speciale eisen die bijdragen aan fijne leefomgeving, klimaatadaptatie en ecologie. Dit is opgenomen in het omgevingsplan Binckhorst van de gemeente.

Duurzame energievoorziening via BinckNet

Bij de nieuwe Binckhorst hoort natuurlijk ook een nieuw duurzaam energiesysteem. Een systeem dat is voorbereid op de toekomst. Eneco pakte in 2019 de uitdaging op en kwam met het unieke energieconcept: BinckNet®. 

BinckNet is een slim energiesysteem dat zorgt voor verwarming en koeling van je woning. Daarnaast zorgt het voor het warme water dat je dagelijks gebruikt om te douchen of af te wassen. Een toekomstbestendig, innovatief energiesysteem.  

Innovatieve daktuin op de CabFab

Leuke samenwerking met de Technasium afdeling van het Haagse Maris College! Leerlingen van de tweede klas werkten aan het project “ontwerp een daktuin”.

Het dakterras van de Caballero Fabriek in de Binckhorst ondergaat een gave, duurzame verandering. Het initiatief Bincks Groen richt het dakterras in tot daktuin met innovatieve oplossingen voor klimaat adaptief bouwen. Aan de leerlingen van het Maris College werd gevraagd om mee te ontwerpen aan deze experimentele daktuin. 

Op 31 maart vond de bloedstollende finale van deze ontwerpwedstrijd plaats op het kantoor van ontwikkelaar Local. De zes finalisten presenteerden hun eindontwerp aan de juryleden van Local en de Caballero Fabriek en dat was best spannend! De winnende groep mocht als prijs een zilveren dakpan meenemen voor in de prijzenkast op school.

Jouw nieuwe thuis zou wel eens in de Binckhorst kunnen zijn. Ontdek hier waaruit je kunt kiezen.