The Blox gaat van start!

Date

Het heeft even geduurd, maar The Blox gaat nu toch echt van start!

Bouwende ontwikkelaar VORM en woningcorporatie Staedion hebben een turnkey-overeenkomst getekend op de vastgoedbeurs PROVADA voor de ontwikkeling en realisatie van The Blox in de Binckhorst in Den Haag.

VORM en gemeente Den Haag tekenden eveneens voor de levering van de grond aan VORM.

Het natuurinclusieve woongebouw met dakpark van 2.100m2 krijgt 360 appartementen voor starters en doorstromers, waarvan ruim 80% van de woningen betaalbare huur betreft. De plannen werden eind mei unaniem door de Haagse gemeenteraad goedgekeurd.

 

Een eyecatcher

The Blox wordt een eyecatcher in de stad. De 130 meter hoge woontoren krijgt 38 woonlagen en is een uniek project. Het ontwerp is van LEVS Architecten en FLUX Architecture. Het huuraanbod bestaat uit 360 appartementen. 60% van de woningen wordt in het sociale segment verhuurd, 21% van de woningen wordt middeldure huur en de overige woningen vrije sector.

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion: “The Blox is een bijzonder project waarbij we niet over één nacht ijs zijn gegaan. De Binckhorst is een mooie gebiedsontwikkeling voor Den Haag. Wij zijn dan ook trots dat wij hier 360 huurwoningen, met een ruime hoeveelheid sociaal en ruimte voor voorzieningen kunnen realiseren. Dit project en deze locatie passen in onze strategie om een significante bijdrage te leveren aan de woningbouwproductie in de stad. We hebben een grote bouwopgave voor de komende jaren en dit project levert een concrete bijdrage aan onze ambitie om de woningnood te verminderen.” 

Vertrouwd buurtconcept in verticaal jasje

The Blox is een gestapelde stad. Een stoere toren, opgebouwd uit blokken, met zogenoemde ‘districten’. Elk district is een buurt van een woongemeenschap. Elke circa 60 woningen vormen samen een specifieke buurt en geeft het plan diverse collectieve plekken met een eigen ‘buurt’-karakter. Zo krijgt het gebouw leefplekken voor iedere levensfase, met diverse communities en een groot dakpark, plein, supermarkt en binnentuinen waar zij elkaar ontmoeten.

De parkbuurt heeft een enorm gemeenschappelijk stadspark: 2.100 vierkante meter bovenop de parkeergarage. In de Duinbuurt wordt een pocketpark gerealiseerd, waar je in alle rust even kan bijkomen. In de speelbuurt spelen de kinderen op het gezamenlijke plein en vanaf de kroontuin helemaal bovenop het gebouw heb je een fantastisch uitzicht over de stad.  Samen met deze collectieve plekken vormen de diverse buurten ‘de stad’ The Blox. Zo is The Blox een inclusieve stad – in verticale richting. 

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke ontwikkeling, Den Haag): “De Binckhorst gaat steeds meer leven! Met de bouw van The Blox bouwen we weer verder aan deze nieuwe Haagse buurt. Mooi dat door samenwerking tussen VORM, Staedion en Gemeente Den Haag het woonprogramma kon worden aangepast zodat de bouw nu echt van start kan gaan.” 

Natuurinclusief wonen

Biodiversiteit krijgt een prominente plek in The Blox. Goed voor het welzijn van de lokale fauna, maar ook voor de bewoners. Door de collectieve ruimtes en de tuinen van zoveel mogelijk groen te voorzien wat aansluit bij de verblijfsgebieden van diverse vogel- en insectensoorten, vormt de toren een hub voor flora en fauna en versterkt de ecologie in het gebied. Twee daktuinen worden speciaal aangelegd voor vlinders en bijen met nestkasten en bijenhotels, om de insecten ook naar hoger gelegen tuinen te lokken.

Hans Meurs, CEO VORM: “Met The Blox laten we zien dat binnenstedelijk betaalbaar én natuurinclusief bouwen kan. Een plek voor groen in de stad. Lucht en licht, een bijzondere architectuur en een zeldzame woonkwaliteit. Ik ben trots op de samenwerking met Staedion en de gemeente Den Haag. Samen maken we dit mogelijk.”

More
articles