Escheriaans kunstwerk van 200m2 in de Binckhorst
Dit jaar staat Den Haag in het teken van de wereldberoemde grafisch kunstenaar M.C. Escher. Ook de Binckhorst is verbonden met de naam Escher. Aan de Zonweg bouwde de neef van Escher, ir. Anne Escher, in de jaren 50 één van de grootste fabriekshallen van Den Haag, in de Binckhorst ook wel de Escherhal genoemd.
Speciaal ter ere van het Haagse Escherjaar maakt het Haagse street art kunstenaarsduo Bier en Brood, een 200 m2 Escheriaans kunstwerk aan de achterzijde van deze grote fabriekshal. Vanaf de Saturnuskade kijk jij straks uit op dit grote kunstwerk.
Lezing en lancering Streetart
De onthulling van het 200m2 streetart zal plaatsvinden op donderdag 29 juni tijdens de zomerborrel van de gemeente en I´M BINCK bij de Titaan (Saturnusstraat 95). Jij kunt hierbij zijn. Meld je je hier aan?
In aanloop naar dit evenement organiseert de gemeente op dinsdag 20 juni van 17.30 uur tot 19.00 uur voor de liefhebbers van de familie Escher en hun relatie tot de Binckhorst een lezing bij Secrid (Saturnusstraat 81). Deze lezing wordt gegeven door de SHIE (Stichting Haags Industrieel Erfgoed). Koos Havelaar, voorzitter SHIE, vertelt jou alles over de Escher fabriekshal en andere bouwwerken van ir. A Escher in de Binckhorst. In de lezing plaatsen we de firma Escher in de schijnwerpers. Meld je je hier aan voor de lezing?
De streetart is mede mogelijk gemaakt door de eigenaar van de Escherhal, Unknown Group, Secrid en de gemeente Den Haag.
Achtergrond Binckhorst en Escher
In de jaren 50 liet ir. Anne Escher, neef van M.C. Escher, in de Binckhorst één van de grootste fabriekshallen op dat moment in Den Haag bouwen. De overspanning is 50 meter zonder steunpunten, bestaande uit een open metaalconstructie met puntvormige lichtkappen. Het geheel is een ontwerp uit eigen bedrijfsstal en ook door de fabriek zelf geproduceerd en gebouwd.
De firma, ir. A. Escher constructiewerkplaatsen en machinefabriek, startte in 1926 aan de 2de van der Kunstraat in de Laakhaven met de productie van bandtransporteurs voor expeditiebedrijven. Al snel kwamen hier metaalconstructies bij, zoals het bekende boogbruggetje bij de Tweede Gemeentegasfabriek aan het Trekvlietplein. Deze brug kwam tot stand met de dan nieuwe techniek van elektrisch lassen. Ook op jullie briefpapier kwam deze noviteit terug. Neef M.C. Escher leverde het ontwerp voor het bedrijfslogo, waarin een lasser te zien is aan het werk in een metaalconstructie. In de jaren 50 specialiseerde Escher zich verder in installaties voor de olieindustrie, zoals drukvaten voor de petrochemische industrie en affakkeltorens. De producten werden vanuit de fabriek aan de Zonweg vaak over water getransporteerd naar Pernis en Europoort.