Informatiecentrum in aanbouw!

Date

Wil je een idee hebben hoe de Binckhorst eruit gaat zien? Na de zomer wordt er een informatiecentrum geopend waar bestaande en nieuwe plannen worden verzameld en tentoongesteld. Daarnaast staat er een grote maquette van de nieuwe stadswijk, zodat geïnteresseerde kunnen visualiseren hoe het gebied er uit gaat zien. 

Den Haag Centraal (Jasper Gramsma) schreef er dit artikel over:

Binckhorst in beeld

Het is moeilijk voor te stellen dat de Binckhorst over een paar jaar de thuisbasis is van tienduizenden Hagenaars. Daarom openen bouwers en de gemeente een infocentrum. “Je wilt toch weten waar je op uitkijkt en wie je buren worden.”

‘De graffiti past bij de
rauwe stijl van
de Binckhorst’

Martin Switzar bij de Binckhorst-maquette voor het nieuweinformatiecentrum. | Foto: DHC/ Anniek Molle

Er wordt nog flink geklust op de begane grond van Binckhorstlaan 340. Het voormalige Trefpunt Rotterdamsebaan wordt omgetoverd tot een plek waar na de zomer alles te vinden is over de nieuwbouw en transformatie in de Binckhorst. Daarvoor slaan de gemeente Den Haag en ontwikkelaars VORM, BPD, Local, Stebru, AM Vastgoed en Nu Projectontwikkeling de handen ineen. “Dit informatiecentrum blijft open tot de laatste woning is verkocht,” stelt Martin Switzar, hoofd verkoopstrategie bij VORM. Onder zijn leiding wordt de oude garage voor de komende jaren opgeknapt. “Daarbij maken we ook gebruik van graffiti, passend bij de rauwe stijl van dit oude industriegebied. We hebben het Zuid-Afrikaanse kunstenaarsduo Zesta & Page 33 gevraagd ons te helpen. Zij zijn verbonden aan het platform The Hague Street Art, dat al meer werken in de Binckhorst heeft gemaakt.”

De bouw van Binck Eiland, op de grens met Rijswijk en Voorburg, was voor VORM aanleiding om het voortouw te nemen bij het openen van dit nieuwe informatiecentrum. “Daar zijn we mede-ontwikkelaar, samen met Local en BPD,” legt Switzar uit. “We hebben er veel grond waarop een heleboel is gebeurd en nog staat te gebeuren: De Binck, Binck Plaats, Binck Kade. En dan werken we ook nog aan de complexen One Milky Way, The Blox, BinckCityPark en BoogieWoogie. Kortom, er is genoeg te vertellen. Zowel voor ons als grote partij in de Binckhorst als voor alle andere ontwikkelaars. Ook die kunnen zich later nog aansluiten.”

Visualiseren

In het informatiecentrum, dat naarmate de bouw vordert steeds vaker bemand zal zijn, worden plannen verzameld en tentoongesteld. Geïnteresseerden kunnen er brochures en leaflets meenemen, maar de grote eyecatcher is een maquette van de nieuwe stadswijk. “Daarop is precies te zien wat nou waar komt,” aldus Switzar. “Handig, want in de bestaande Binckhorst is wonen geen hoofdonderwerp. Daardoor is voor potentiële nieuwe bewoners en huidige omwonenden moeilijk te visualiseren hoe het gebied straks zal zijn. Men wil weten: waar kijk ik op uit? Wie worden mijn buren? En blijft die fabriek of wordt ie gesloopt dan wel getransformeerd?” Iets anders dat zich op de maquette aftekent, is het toekomstige groene karakter van het gebied. “De Binckhorst wordt duurzaam en klimaatadaptief – tegen hittestress. Dat vertaalt zich in groene daken en gevels, binnentuinen, nestkasten. We geven een idee hoe dat eruitziet.” Ook is er ruimte voor samenkomst. Switzar: “Naast verkoopevents kunnen er participatiebijeenkomsten worden gehouden. Daarmee lopen we vooruit op de nieuwe Omgevingswet (een samenvoeging en vereenvoudiging van bestaande ruimtelijke ordeningswetgeving, waarbij de Binckhorst als pilot dient, red.), die veel samenspraak met belanghebbenden vereist. Het praat wel zo makkelijk als alle benodigde informatie op een punt beschikbaar is.”

More
articles