Placemaking in de Binckhorst

Date

Loop een rondje door De Binckhorst en je ziet –letterlijk tussen de bedrijven door– van alles gebeuren. In voormalige bedrijfspanden werken onder meer popgroep Goldband, muziekproducenten, dj’s en een theatergezelschap. Er is een taalcafé. Verderop zit Zoem.bike, een vernieuwend bedrijf voor elektrische bakfietsen. Kompaan, de inmiddels internationaal bekende bierbrouwer, is hier gevestigd – in een oude krokettenfabriek. Overal kom je street art tegen, gemaakt door Haagse, nationale en internationale kunstenaars.

Deze initiatieven worden placemaking genoemd; tijdelijke, soms ook permanente activiteiten, vaak op het gebied van kunst en cultuur, die een ontwikkelingsgebied zoals De Binckhorst, kleur geven. Dit gebeurt tot aan (en/of tijdens) de echte ontwikkeling van de woon- en werkomgeving.

Voor De Binckhorst zijn deze activiteiten essentieel; vroeger kwamen mensen hier alleen voor een APK of onderhoudsbeurt van hun auto, maar nu wordt er gewoond én geleefd in de wijk. De Binckhorst wordt dan ook een proeftuin voor placemaking genoemd.

Wil je meer weten over placemaking? Bekijk dan eens de website van ANNA Vastgoed & Cultuur. Zij verzorgen veel van de tijdelijke invulling in De Binckhorst (en op andere plekken in Den Haag). Je kan ook dit artikel lezen met het gedachtengoed vanuit ontwikkelaar BPD bouwfonds gebiedsontwikkeling.

More
articles