Binckhorst ❤️ BinckNet

Date

Een nieuwe stadswijk, hoe cool is dat? Daar wil je wonen, werken. Vrienden ontmoeten, ontspannen, sporten, relaxen. Leven! Natuurlijk hoort er ook een duurzaam energiesysteem bij. Een systeem dat is voorbereid op de toekomst. Eneco pakte in 2019 de uitdaging op en kwam met het unieke energieconcept: BinckNet®.

BinckNet, wat is dat?
BinckNet is – kortweg – een slim energiesysteem dat zorgt voor verwarming en koeling van je woning. Daarnaast zorgt het voor het warme water dat je dagelijks gebruikt om te douchen of af te wassen. Een toekomstbestendig, innovatief energiesysteem. Dat regelt Eneco voor je.

Wat merk jij ervan?
Dat klinkt allemaal mooi, zo’n nieuw energiesysteem, maar wat betekent dit voor jou als bewoner? Nou, eigenlijk werkt alles in je woning zoals je gewend bent. Het verschil is dat je geen cv-ketel hebt en geen radiatoren. Dat scheelt jaarlijks onderhoud, maar vooral ook ruimte! Het behaaglijke binnenklimaat krijg je via leidingen in de vloer. In de winter lekker warme voeten en in de zomer is je woning heerlijk koel. Hoe comfortabel is dat.

Jij mag het zeggen
Wat blijft, is je eigen digitale thermostaat. Daarmee regel je zelf de temperatuur die jij comfortabel vindt. Dus je zit nog steeds zelf aan de knoppen. Je verbruik wordt gemeten via een slimme meter en dat verbruik volg je in de gratis Eneco-app. De app geeft je inzicht in het verbruik per uur, dag, week, maand, per jaar en ook besparingstips. Zo kun je slim met je energie omgaan. En als er wat is, bel je gewoon de Eneco Klantenservice, zonder kosten.

Duurzaam en betrouwbaar
Innovatief aan het BinckNet is de uitwisseling van warmte en koeling tussen meerdere gebouwen. Dat werkt op een slimme manier door een combinatie van warmtepompen, verbruiksdata en lokale energiebronnen. En we verbinden BinckNet met het bestaande warmtenet. Dat heeft twee voordelen: de leidingen die er al liggen, kunnen we opnieuw gebruiken. En door die verbinding met het warmtenet ben je zeker van de warmte die je nodig hebt.

En dat is nog niet alles. Goede isolatie en optimale inzet van technische installaties in de gebouwen die aangesloten worden op het BinckNet spelen ook een belangrijke rol. Daardoor kan de temperatuur van het BinckNet een stuk lager zijn dan die van het bestaande warmtenet. Dus er is minder warmteproductie nodig en er zal minder warmteverlies zijn tijdens het ‘transport’, dat scheelt energie!

Lokale energie op de Binckhorst
Het BinckNet wordt zo gebouwd dat toekomstige nieuwe technieken en lokale energiebronnen eenvoudig kunnen worden toegevoegd. En daar profiteer je als gebruiker van, want je wordt stap voor stap vanzelf steeds duurzamer.

Een mooi voorbeeld van een lokale energiebron is het kanaal de Trekvliet. De temperatuur van het water in het kanaal schommelt mee met de buitentemperatuur. Zo is het water in de Trekvliet in de zomer warmer dan in de winter. Logisch. Daar maakt het BinckNet slim gebruik van: in de zomer wordt warmte uit de Trekvliet opgeslagen die op dat moment niet nodig is, en koude wordt in de winter opgeslagen. Dat gebeurt onder de grond in bestaande waterlagen. Tot wel 100 of 150 meter diep. En vanuit die ondergrondse bronnen krijg je via warmtepompen ‘s zomers een lekker koel huis en ben je in de winter zeker van warme voeten.

Goed om te weten: de warmtepompen werken 100% op groene stroom. Die stroom komt ook uit de regio, zoals bijvoorbeeld van windmolens voor de kust van Scheveningen.

Een ander voorbeeld van een nieuwe, lokale energiebron is aardwarmte. Dat is warmte die dieper dan 500 meter in de grond zit. Ook zo’n bron kan in de toekomst zorgen voor verdere verduurzaming van het BinckNet-systeem. Welke vernieuwingen er in de toekomst ook komen, als je eenmaal op het systeem bent aangesloten, ga je vanzelf mee in de reis naar een CO2-neutrale leefomgeving.

Slim
De opgewekte warmte en koude wordt slim en optimaal benut voor alle aangesloten gebouwen. Het heet niet voor niets een “collectief smart systeem”. Je kunt je voorstellen dat woningen op een ander moment om verwarming, koeling of warm water vragen dan een bedrijfsruimte of kantoor waar alleen overdag gewerkt wordt. Want als jij ’s ochtends doucht en naar buiten stapt, hebben ze in een bedrijfsruimte nog niet zoveel warmte nodig. Eenmaal aan het werk, wil men daar een comfortabele temperatuur en hoeft het bij jou thuis waarschijnlijk geen 21 graden Celsius te zijn.

Wat we nodig hebben om het systeem “smart” te maken, is data. Elke bewoner en elk bedrijf dat is aangesloten op het BinckNet® kan toestemming geven om zijn of haar verbruiksgegevens te gebruiken voor analyse. Natuurlijk anoniem. Zo lever je een bijdrage om het systeem slimmer te maken, want we maken op die manier niet méér energie dan nodig is. Dat is natuurlijk duurzaam. En het helpt om energie betaalbaar te houden.

Water uit de kraan
Warm kraanwater gebruik je het hele jaar door. De temperatuur van het water verhogen we via collectieve warmtepompen tot 65 graden Celsius. Dat maakt het water veilig om te drinken of mee te douchen.

BinckNet® is voor de hele wijk
Er zijn al zeven projecten die worden aangesloten op het BinckNet: One MilkyWay, Binck City Park, The Blox, Boogie Woogie, Frank is een Binck, Linck in de Binck en kantorengebouw Universe. En er volgen er meer… De eerste aansluitingen op BinckNet zijn gepland rond 2025.

Wordt er een nieuw gebouw neergezet? Dan kan dat eenvoudig op het BinckNet aansluiten. Zo groeit BinckNet tot een steeds groter ‘lokaal collectief systeem’ dat tussen gebouwen onderling warmte en koeling uitwisselt.

Nog even geduld
De eerste woningen worden naar schatting rond 2025 opgeleverd en aangesloten op het BinckNet. Denk in die tussentijd vooral aan je nieuwe, comfortabele woonstek. En laat al die techniek maar aan de techneuten over. Dat komt helemaal goed!

More
articles